Studentská iniciativa ZrušmeZákon.cz hledá nesmyslné zákony a chce prosadit jejich zrušení Tisk Email

Praha, 19. září 2012 – Studentská iniciativa ZrušmeZákon.cz spustila anketu, v rámci níž hledá nevyhovující české zákony, které komplikují profesní i soukromý život občanů. Zákon, který v anketě získá nejvyšší počet hlasů, bude ve spolupráci s poslanci napříč politickým spektrem oficiálně navržen ke zrušení. Do nominačního procesu i hlasování se může zapojit široká veřejnost.

”Chtěli bychom zatočit s přebujelou byrokracií a sestřelit nějaký nesmyslný zákon, který komplikuje každodenní život občanů i firem,” říká Randy Novák, tiskový mluvčí projektu ZrušmeZákon.cz. V anketě odborná i široká veřejnost vybere nejméně vyhovující normu českého právního řádu, kterou pak spolupracující poslanci navrhnou Poslanecké sněmovně ke zrušení.

Nominační proces probíhá do 30. listopadu 2012. Na webové stránce projektu www.zrusmezakon.cz je k dispozici formulář, prostřednictvím něhož mohou jednotlivci i týmy navrhovat špatné zákony nebo jednotlivé paragrafy. Součástí každé nominace musí být faktické zdůvodnění, proč by si právě tento konkrétní zákon své zrušení zasloužil.

V průběhu prosince vybere expertní tým ve složení Marek Antoš, Petr Bezouška, Petr Kolář Kaj Ständer a Miroslav Ševčík pět zákonů, které postoupí do druhého kola. To proběhne vlednu 2013 aveřejnost vrámci něj vinternetovém hlasování vybere ”vítězný” zákon nebo paragraf, který bude předán spolupracujícím poslancům.

”Chtěli jsme zaručit odbornost a neutralitu, proto jsme do projektu ZrušmeZákon.cz zapojili také přední právní experty, kteří nominace profiltrují a vyřadí ty nevyhovující,” říká Randy Novák. Expertní tým posoudí všechny nominace především z právního hlediska, aby se nestalo, že do druhého kola postoupí návrhy, které by například zasahovaly do základních lidských práv a svobod, byly v rozporu s českými ústavněprávními normami nebo porušovaly závazky České republiky vyplývající z mezinárodního práva či práva EU.

Poslaneckou záštitu projektu zatím poskytli Lenka Andrýsová, Jan Farský, Jan Hamáček, Jana Kaslová a Jeroným Tejc; za senátory projekt podporuje Pavel Eybert. Poslanec nebo poslankyně (či senátor) si však zároveň vyhrazují právo zvážit, zda návrh na zrušení vybraného zákona nakonec podpoří, aby případně nebyli nuceni jednat v rozporu svým poslaneckým slibem.

Jednou z hlavních priorit iniciativy ZrušmeZákon.cz je také vzdělávání studentů ohledně byrokratických úskalí a legislativního procesu. ”V rámci kontaktní kampaně se studenty budeme v průběhu podzimu pořádat přednášky na středních školách, při kterých například vysvětlíme, jak se v Česku přijímají a ruší zákony,” uvádí Randy Novák.

O iniciativě ZrušmeZákon.cz

ZrušmeZákon.cz je iniciativa studentů vysokých škol nejrůznějších oborů zaměřena na českou veřejnost. Jejím cílem je učinit přítrž nesmyslným zákonům, které komplikují profesní i soukromý život občanů. V rámci ankety hledá nejméně vyhovující české zákony a ve spolupráci s poslanci usiluje o jejich zrušení. Partnerem iniciativy je nezisková organizace Kohovolit.eu a Sdružení místních samospráv ČR.

V případě zájmu o další informace týkající se iniciativy nebo pořádaných aktivit kontaktuje, prosím, tiskového mluvčího ZrušmeZákon.cz Randyho Nováka, 606 931 431, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

partneri-projektu logo-kohovolit       logo_Praha_blue  NCCC-20-years-logo

„Mít rád lidi a milovat lidi to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí.“ Jan Werich